Μαυρομιχάλη 9
Τ.Κ 10679
Αθήνα
Τηλ: +30.697.428.6950
Email: info@greenjustice.org.gr
Βρίσκεται: Green Justice » Περιβάλλον » Συναγερμός στον Έβρο για τοξικά απόβλητα

Επιλέξτε θέμα:

Εύρεση θέματος:

Εγγραφή στο newsletter:

Ξέρεις ότι:

 • Η μέση θερμοκρασία του πλανήτη θα αυξηθεί μέχρι το 2100 ως και 6,4 βαθμούς Κελσίου, με πιθανότερη μια άνοδο ως 4 βαθμούς ανάλογα με τα μέτρα που θα ληφθούν. Το φαινόμενο είναι αναπόφευκτο και θα διαρκέσει ως και μία χιλιετία.
 • Τα κύματα καύσωνα θα είναι πιο συχνά και πιο έντονα
 • Η στάθμη των ωκεανών παγκοσμίως θα ανέβει πάνω από 6 μέτρα τα επόμενα 40 χρόνια σε περίπτωση που λιώσει το στρώμα πάγου στην Γροιλανδία και στην Ανταρκτική σαρώνοντας ακτογραμμές σε όλο τον κόσμο.
 • Ξηρασίες και καταστρεπτικές φωτιές θα συμβαίνουν πιο συχνά.
 • Η δραστηριότητα των τροπικών κυκλώνων και τυφώνων θα ενταθεί.
 • Οι θάνατοι από την αύξηση της θερμοκρασίας θα διπλασιαστούν τα επόμενα 25 χρόνια, σε περίπου 300.000 το χρόνο.
 • Ο Αρκτικός ωκεανός δεν θα έχει καθόλου παγόβουνα μέχρι το καλοκαίρι του 2050
 • Πάνω από 1.000.000 είδη θα εξαφανιστούν παγκοσμίως μέχρι το 2050
 • Δισεκατομμύρια ανθρώπων δεν θα έχουν νερό να πιουν.
 • Η ελονοσία εξαπλώθηκε σε ψηλότερα υψόμετρα σε μέρη όπως οι Κολομβιανές Άνδεις, 2.100 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.
 • Περισσότερα από 279 ήδη φυτών και ζώων έχοντας ήδη επηρεαστεί από το φαινόμενο του θερμοκηπίου κινούνται πιο κοντά στους πόλους.
 • Ο αριθμός των καταστρεπτικών τυφώνων 4 και 5 έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια
 • Το στρώμα πάγου στη Γροιλανδία λιώνει. Ο ρυθμός έχει ήδη διπλασιαστεί τα τελευταία δέκα χρόνια

Σε συνεργασία με:

Συναγερμός στον Έβρο για τοξικά απόβλητα

Συναγερμός στον Έβρο για τοξικά απόβλητα

Προβληματισμός επικρατεί στις αρχές του Νομού Έβρου, καθώς σύμφωνα με ανακοίνωση της Οικολογικής Εταιρείας Έβρου, σημειώθηκε σημαντική βλάβη ή βιομηχανικό ατύχημα στις διαδικασίες εξόρυξης και εμπλουτισμού του συγκροτήματος επεξεργασίας μεταλλευμάτων Assarel Medet, περίπου 60 χλμ, ΒΔ της Φιλιππούπολης στη Βουλγαρία.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα ποσότητες από έντονα τοξικές – δηλητηριώδεις ουσίες και βαρέα μέταλλα διοχετεύτηκαν στον ποταμό Μπάνσκα Λούντα Γιάνα, ο οποίος εκβάλει στον ποταμό Έβρο, με συνέπεια να υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης του μεγάλου διασυνοριακού ποταμού λόγω των καταρρακτωδών βροχών.
Ιχθυολόγοι του τμήματος Αλιείας της Νομαρχίας Έβρου, πραγματοποιούν έρευνες για ύπαρξη νεκρών ψαριών χωρίς όμως μέχρι στιγμής να προκύπτει πρόβλημα.
Παράλληλα έγιναν δειγματοληψίες από διάφορα σημεία του ποταμού, από κλιμάκιο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Νομαρχίας, του Γενικού Χημείου του Κράτους και του Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας. Ο αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής του ΔΠΘ και Διευθυντής του Εργαστηρίου Θεόδωρος Κωνσταντινίδης εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να υπάρξει ρύπανση του ποταμού, η οποία θα προκαλούσε μεγάλη καταστροφή.
Από την πλευρά του ο αρμόδιος αντινομάρχης Έβρου Μιχάλης Κογιομτζής, δήλωσε την Τετάρτη (23/06) ότι “η μοναδική ενημέρωση που είχαμε για το θέμα ήταν μια ανακοίνωση της οικολογικής εταιρείας, ενώ επίσημα από τις βουλγαρικές αρχές δεν υπήρξε κάτι σχετικό”.
Παράλληλα υπογράμμισε ότι την Πέμπτη (24/06) θα γίνει ακόμη μια δειγματοληψία στο ελληνικό τμήμα του ποταμού Έβρου, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί οτιδήποτε ανησυχητικό που να υποδηλώνει επιβάρυνση της ποιότητας των υδάτων.

http://www.cosmo.gr/Environment/278438.html