Μαυρομιχάλη 9
Τ.Κ 10679
Αθήνα
Τηλ: +30.697.428.6950
Email: info@greenjustice.org.gr
Βρίσκεται: Green Justice » Περιβάλλον » Στη Βουλή το σ/ν του Υπ. Περιβάλλοντος για τους δασικούς χάρτες

Επιλέξτε θέμα:

Εύρεση θέματος:

Εγγραφή στο newsletter:

Ξέρεις ότι:

 • Η μέση θερμοκρασία του πλανήτη θα αυξηθεί μέχρι το 2100 ως και 6,4 βαθμούς Κελσίου, με πιθανότερη μια άνοδο ως 4 βαθμούς ανάλογα με τα μέτρα που θα ληφθούν. Το φαινόμενο είναι αναπόφευκτο και θα διαρκέσει ως και μία χιλιετία.
 • Τα κύματα καύσωνα θα είναι πιο συχνά και πιο έντονα
 • Η στάθμη των ωκεανών παγκοσμίως θα ανέβει πάνω από 6 μέτρα τα επόμενα 40 χρόνια σε περίπτωση που λιώσει το στρώμα πάγου στην Γροιλανδία και στην Ανταρκτική σαρώνοντας ακτογραμμές σε όλο τον κόσμο.
 • Ξηρασίες και καταστρεπτικές φωτιές θα συμβαίνουν πιο συχνά.
 • Η δραστηριότητα των τροπικών κυκλώνων και τυφώνων θα ενταθεί.
 • Οι θάνατοι από την αύξηση της θερμοκρασίας θα διπλασιαστούν τα επόμενα 25 χρόνια, σε περίπου 300.000 το χρόνο.
 • Ο Αρκτικός ωκεανός δεν θα έχει καθόλου παγόβουνα μέχρι το καλοκαίρι του 2050
 • Πάνω από 1.000.000 είδη θα εξαφανιστούν παγκοσμίως μέχρι το 2050
 • Δισεκατομμύρια ανθρώπων δεν θα έχουν νερό να πιουν.
 • Η ελονοσία εξαπλώθηκε σε ψηλότερα υψόμετρα σε μέρη όπως οι Κολομβιανές Άνδεις, 2.100 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.
 • Περισσότερα από 279 ήδη φυτών και ζώων έχοντας ήδη επηρεαστεί από το φαινόμενο του θερμοκηπίου κινούνται πιο κοντά στους πόλους.
 • Ο αριθμός των καταστρεπτικών τυφώνων 4 και 5 έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια
 • Το στρώμα πάγου στη Γροιλανδία λιώνει. Ο ρυθμός έχει ήδη διπλασιαστεί τα τελευταία δέκα χρόνια

Σε συνεργασία με:

Στη Βουλή το σ/ν του Υπ. Περιβάλλοντος για τους δασικούς χάρτες

Στη Βουλή το σ/ν του Υπ. Περιβάλλοντος για τους δασικούς χάρτες

Την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την κύρωση των δασικών χαρτών, στο πλαίσιο σειράς νομοθετικών πρωτοβουλιών που παίρνει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με στόχο να καταφερθεί πλήγμα «στη χειρότερη μορφή της αυθαίρετης δόμησης στη χώρα μας που είναι η δόμηση στις καμένες εκτάσεις», όπως χαρακτηριστικά τόνισε η υπουργός ΠΕΚΑ Τ. Μπιρμπίλη. «Θα σπάσουμε αυτόν τον φαύλο κύκλο αν κυρώσουμε έναν δασικό χάρτη, τον πρώτο σε όλη την Ελλάδα», υπογράμμισε στη συνέντευξη Τύπου η υπουργός.
Αναφερόμενη στις περιοχές που είναι συνολικά χτισμένες σε δασική έκταση, η Τ. Μπιρμπίλη επεσήμανε ότι για τη μη επέκταση των οικισμών η μόνη ασφαλιστική δικλείδα είναι η μερική κύρωση των δασικών χαρτών. «Οτιδήποτε είναι μέσα σε πράσινο, οτιδήποτε για το οποίο δεν υπάρχει ένσταση, κυρώνεται οριστικά σε δασικό χάρτη. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγεις να εμφανίζεται το πρώτο κτίριο και μετά να βλέπεις γύρω του έναν οικισμό», είπε ο υπουργός. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι στη διαδικασία κύρωσης των δασικών χαρτών προτεραιότητα θα δοθεί στις περιοχές στις οποίες δεν υπάρχει πρόβλημα, ενώ θα ακολουθήσουν οι περιοχές με οικισμούς που έχουν εν μέρει προβλήματα – όπως αυτή του Αγίου Στεφάνου, πχ. – και τέλος οι πέντε περιοχές που είναι συνολικά χτισμένες σε δασική έκταση.

Στόχος του υπουργείου είναι να αναρτηθούν οι δασικοί χάρτες για οκτώ δήμους της ανατολικής Αττικής, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2010. Άμεσα θα προχωρήσει η διαδικασία κύρωσης για τις εκτάσεις που εμφανίζονται ως δασικές στους χάρτες και για τις οποίες δεν υπάρχουν ενστάσεις. Το ειδικό τέλος το οποίο θα καταβάλουν όσοι υποβάλουν ένσταση θα είναι ανάλογο με την έκταση και θα αποτελεί πόρο για το «Πράσινο Ταμείο», είπε η υπουργός, προσθέτοντας ότι θα δοθεί κίνητρο για μειωμένο τέλος στην περίπτωση ηλεκτρονικής υποβολής της ένστασης.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Θ. Μωραΐτης τόνισε ότι με τη διαδικασία αυτή το ρόλο αυτού που δημιουργεί τετελεσμένα περνά στο υπουργείο. «Οι εμπρηστές είχαν την πεποίθηση ότι δημιουργούσαν τετελεσμένα. Από εδώ και πέρα, ο δασικός χάρτης δεν θα αλλάζει με τίποτα και ποτέ πια», είπε ο Θ. Μωραΐτης.

http://www.ert3.gr/news/et3newsbody.asp?ID=515817