Μαυρομιχάλη 9
Τ.Κ 10679
Αθήνα
Τηλ: +30.697.428.6950
Email: info@greenjustice.org.gr
Βρίσκεται: Green Justice » Περιβάλλον » Προς εξαφάνιση οδεύουν πολλά είδη ζώων και φυτών

Επιλέξτε θέμα:

Εύρεση θέματος:

Εγγραφή στο newsletter:

Ξέρεις ότι:

 • Η μέση θερμοκρασία του πλανήτη θα αυξηθεί μέχρι το 2100 ως και 6,4 βαθμούς Κελσίου, με πιθανότερη μια άνοδο ως 4 βαθμούς ανάλογα με τα μέτρα που θα ληφθούν. Το φαινόμενο είναι αναπόφευκτο και θα διαρκέσει ως και μία χιλιετία.
 • Τα κύματα καύσωνα θα είναι πιο συχνά και πιο έντονα
 • Η στάθμη των ωκεανών παγκοσμίως θα ανέβει πάνω από 6 μέτρα τα επόμενα 40 χρόνια σε περίπτωση που λιώσει το στρώμα πάγου στην Γροιλανδία και στην Ανταρκτική σαρώνοντας ακτογραμμές σε όλο τον κόσμο.
 • Ξηρασίες και καταστρεπτικές φωτιές θα συμβαίνουν πιο συχνά.
 • Η δραστηριότητα των τροπικών κυκλώνων και τυφώνων θα ενταθεί.
 • Οι θάνατοι από την αύξηση της θερμοκρασίας θα διπλασιαστούν τα επόμενα 25 χρόνια, σε περίπου 300.000 το χρόνο.
 • Ο Αρκτικός ωκεανός δεν θα έχει καθόλου παγόβουνα μέχρι το καλοκαίρι του 2050
 • Πάνω από 1.000.000 είδη θα εξαφανιστούν παγκοσμίως μέχρι το 2050
 • Δισεκατομμύρια ανθρώπων δεν θα έχουν νερό να πιουν.
 • Η ελονοσία εξαπλώθηκε σε ψηλότερα υψόμετρα σε μέρη όπως οι Κολομβιανές Άνδεις, 2.100 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.
 • Περισσότερα από 279 ήδη φυτών και ζώων έχοντας ήδη επηρεαστεί από το φαινόμενο του θερμοκηπίου κινούνται πιο κοντά στους πόλους.
 • Ο αριθμός των καταστρεπτικών τυφώνων 4 και 5 έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια
 • Το στρώμα πάγου στη Γροιλανδία λιώνει. Ο ρυθμός έχει ήδη διπλασιαστεί τα τελευταία δέκα χρόνια

Σε συνεργασία με:

Προς εξαφάνιση οδεύουν πολλά είδη ζώων και φυτών

Προς εξαφάνιση οδεύουν πολλά είδη ζώων και φυτών

Σύμφωνα με την Κόκκινη Λίστα της Παγκόσμιας Ένωσης Προστασίας του Περιβάλλοντος (IUCN) που δημοσιεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, το Γιγάντιο Γατόψαρο της Νοτιοανατολικής Ασίας, η γκρίζα φάλαινα και τα σαλιγκάρια των Γκαλαπάγκος είναι μερικά μόνο από τα 12.259 είδη ζώων και φυτών που βρίσκονται στο χείλος της εξαφάνισης.
Η λίστα συντάχθηκε από 7.000 ειδικούς από όλο τον κόσμο και κατατάσσει τα είδη σε κίνδυνο σε τρεις κατηγορίες: ευαίσθητα (vulnerable), απειλούμενα (endangered) και υπό εξαφάνιση (critically endangered).

Ο πραγματικός αριθμός των ειδών που βρίσκονται σε κίνδυνο είναι πάντως πολύ μεγαλύτερος από ό,τι αναφέρει η Κόκκινη Λίστα. Η IUCN εξέτασε μόλις 18.000 από τα 1,75 εκατομμύρια καταγεγραμμένα είδη και οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι ζωντανοί οργανισμοί στη Γη υπερβαίνουν τα 14 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με τη λίστα, τη μεγαλύτερη πίεση δέχεται η χλωρίδα και η πανίδα των νησιών. Στα νησιά Γκαλαπάγκος, η εισαγωγή κατσικιών, χοίρων και άλλων ζώων απειλεί δεκάδες είδη, όπως πολλά από τα 49 είδη χερσαίων σαλιγκαριών.

Ο μεγαλύτερος αριθμός πουλιών και θηλαστικών σε κίνδυνο καταγράφονται στην Ινδονησία, την Ινδία, την Κίνα και το Περού, ενώ τα περισσότερα απειλούμενα είδη φυτών βρίσκονται στο Εκουαδόρ, τη Μαλαισία, την Ινδονησία, τη Βραζιλία και τη Σρι Λάνκα.

Στη Νοτιοανατολική Ασία, το Γιγάντιο Γατόψαρο του Ποταμού Μεκόνγκ – ένα από τα μεγαλύτερα ψάρια του γλυκού νερού, αφού το μήκος του φτάνει τα τρία μέτρα και το βάρος του τα 300 κιλά- βρίσκεται στα πρόθυρα της εξαφάνισης, καθώς οι πληθυσμοί του έχουν μειωθεί κατά 80% τα τελευταία 13 χρόνια.

Η Κόκκινη Λίστα, που ενημερώνεται κάθε χρόνο, φέτος περιλαμβάνει για πρώτη φορά εκτιμήσεις για τα φύκη και τους λειχήνες, ενώ από το 2004 περιλαμβάνονται και τα αμφίβια.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο ρυθμός εξαφάνισης ειδών είναι σήμερα 1.000 με 10.000 φορές υψηλότερος από ό,τι πριν από μερικούς αιώνες. Σύμφωνα με την IUCN, τα τελευταία 500 χρόνια έχουν εξαφανιστεί 762 είδη, ενώ 58 ακόμα οργανισμοί απαντώνται μόνο σε αιχμαλωσία ή βοτανικούς κήπους.

http://www.focusmag.gr/articles/view-article.rx?oid=50078