Μαυρομιχάλη 9
Τ.Κ 10679
Αθήνα
Τηλ: +30.697.428.6950
Email: info@greenjustice.org.gr
Βρίσκεται: Green Justice » Περιβάλλον » Ο άνθρωπος αφανίζει τους πιθήκους

Επιλέξτε θέμα:

Εύρεση θέματος:

Εγγραφή στο newsletter:

Ξέρεις ότι:

 • Η μέση θερμοκρασία του πλανήτη θα αυξηθεί μέχρι το 2100 ως και 6,4 βαθμούς Κελσίου, με πιθανότερη μια άνοδο ως 4 βαθμούς ανάλογα με τα μέτρα που θα ληφθούν. Το φαινόμενο είναι αναπόφευκτο και θα διαρκέσει ως και μία χιλιετία.
 • Τα κύματα καύσωνα θα είναι πιο συχνά και πιο έντονα
 • Η στάθμη των ωκεανών παγκοσμίως θα ανέβει πάνω από 6 μέτρα τα επόμενα 40 χρόνια σε περίπτωση που λιώσει το στρώμα πάγου στην Γροιλανδία και στην Ανταρκτική σαρώνοντας ακτογραμμές σε όλο τον κόσμο.
 • Ξηρασίες και καταστρεπτικές φωτιές θα συμβαίνουν πιο συχνά.
 • Η δραστηριότητα των τροπικών κυκλώνων και τυφώνων θα ενταθεί.
 • Οι θάνατοι από την αύξηση της θερμοκρασίας θα διπλασιαστούν τα επόμενα 25 χρόνια, σε περίπου 300.000 το χρόνο.
 • Ο Αρκτικός ωκεανός δεν θα έχει καθόλου παγόβουνα μέχρι το καλοκαίρι του 2050
 • Πάνω από 1.000.000 είδη θα εξαφανιστούν παγκοσμίως μέχρι το 2050
 • Δισεκατομμύρια ανθρώπων δεν θα έχουν νερό να πιουν.
 • Η ελονοσία εξαπλώθηκε σε ψηλότερα υψόμετρα σε μέρη όπως οι Κολομβιανές Άνδεις, 2.100 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.
 • Περισσότερα από 279 ήδη φυτών και ζώων έχοντας ήδη επηρεαστεί από το φαινόμενο του θερμοκηπίου κινούνται πιο κοντά στους πόλους.
 • Ο αριθμός των καταστρεπτικών τυφώνων 4 και 5 έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια
 • Το στρώμα πάγου στη Γροιλανδία λιώνει. Ο ρυθμός έχει ήδη διπλασιαστεί τα τελευταία δέκα χρόνια

Σε συνεργασία με:

Ο άνθρωπος αφανίζει τους πιθήκους

Ο άνθρωπος αφανίζει τους πιθήκους

Το ανθρώπινο γένος κατασπαράσσει τους κοντινότερους συγγενείς του καταδεικνύει η
«Κόκκινη λίστα των απειλούμενων ειδών» της Διεθνούς Ενωσης για την Προστασία της Φύσης (IUCN), σύμφωνα με την οποία το 48% των ειδών των πρωτευόντων θηλαστικών είναι υπό εξαφάνιση λόγω του ανθρώπινου παράγοντα.

Στην προδημοσίευση της λίστας, η οποία αποτελεί μέρος ευρύτερης έρευνας και θα δημοσιευθεί επίσημα τoν Οκτώβριο, οι ειδικοί αναφέρουν συγκεκριμένα ότι από τα συνολικά 634 αναγνωρισμένα είδη και υποείδη πρωτευόντων το 11% βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο, το 22% κινδυνεύει και το 15% είναι «ευπαθές».

Επιπλέον, οι επιστήμονες κάνουν διαχωρισμό ανά περιοχή και ανά ήπειρο και, σύμφωνα με τα στοιχεία, στην Ασία το 71% των απειλούμενων πρωτευόντων θηλαστικών είναι αντιμέτωπο με την προοπτική της εξαφάνισης. Τα πέντε κράτη που είναι πιο εχθρικά απέναντι στα κοντινότερα ξαδέρφια του ανθρώπου και τα οποία βρίσκονται στην κορυφή της λίστας βρίσκονται στην Ασία και είναι: η Καμπότζη, το Βιετνάμ, η Ινδονησία, το Λάος και η Κίνα.

Οπως φαίνεται από την έρευνα, ο βασικός παράγοντας γι αυτήν την… «εντοπισμένη γενοκτονία» είναι η καταστροφή από τους ανθρώπους των φυσικών κατοικιών των πρωτευόντων, δηλαδή των τροπικών δασών. Επίσης σημαντικός παράγοντας είναι η απευθείας δολοφονία των κοντινότερων βιολογικών συγγενών μας για τροφή και εμπόριο των παραγώγων τους ή ακόμα και των ίδιων.

Ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας της Διεθνούς Ενωσης για την Προστασία της Φύσης και πρόεδρος της οργάνωσης Conservation International, Ράσελ Μιτερμάγιερ, σχολίασε τα αποτελέσματα της έρευνας λέγοντας ότι «σε πολλά σημεία του κόσμου κυριολεκτικά τα πρωτεύοντα καταβροχθίζονται σε βαθμό εξαφάνισης». Από την πλευρά του ο Ζαν Κριστόφ Βι, ένας από τους υπεύθυνους του IUNC, ανέφερε επίσης ότι οι πληθυσμοί των πρωτευόντων είναι ευαίσθητοι στις απώλειες. «Εάν σκοτώσεις 10 ή 20 γορίλες, το αντίκτυπο είναι τρομερό σε ολόκληρο τον πληθυσμό τους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ζαν Κριστόφ Βι, ενώ συμπλήρωσε: «Είναι πολύ καταθλιπτικό».

Μια νότα αισιοδοξίας μέσα στην γκρίζα εικόνα που παρουσιάζει η «Κόκκινη λίστα» αποτελεί μια ανακοίνωση Αμερικανών επιστημόνων της οργάνωσης Κοινότητα για την Προστασία της Αγριας Φύσης, σύμφωνα με την οποία περισσότεροι από 125.000 εκπρόσωποι του είδους Gorilla gorilla gorilla βρέθηκαν να περιφέρονται ελεύθεροι στην καρδιά της άγριας ζούγκλας της Δημοκρατίας του Κονγκό.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
ethnos.gr