Μαυρομιχάλη 9
Τ.Κ 10679
Αθήνα
Τηλ: +30.697.428.6950
Email: info@greenjustice.org.gr
Βρίσκεται: Green Justice » Περιβάλλον » Οι «ωρολογιακές βόμβες» για τα δάση

Επιλέξτε θέμα:

Εύρεση θέματος:

Εγγραφή στο newsletter:

Ξέρεις ότι:

 • Η μέση θερμοκρασία του πλανήτη θα αυξηθεί μέχρι το 2100 ως και 6,4 βαθμούς Κελσίου, με πιθανότερη μια άνοδο ως 4 βαθμούς ανάλογα με τα μέτρα που θα ληφθούν. Το φαινόμενο είναι αναπόφευκτο και θα διαρκέσει ως και μία χιλιετία.
 • Τα κύματα καύσωνα θα είναι πιο συχνά και πιο έντονα
 • Η στάθμη των ωκεανών παγκοσμίως θα ανέβει πάνω από 6 μέτρα τα επόμενα 40 χρόνια σε περίπτωση που λιώσει το στρώμα πάγου στην Γροιλανδία και στην Ανταρκτική σαρώνοντας ακτογραμμές σε όλο τον κόσμο.
 • Ξηρασίες και καταστρεπτικές φωτιές θα συμβαίνουν πιο συχνά.
 • Η δραστηριότητα των τροπικών κυκλώνων και τυφώνων θα ενταθεί.
 • Οι θάνατοι από την αύξηση της θερμοκρασίας θα διπλασιαστούν τα επόμενα 25 χρόνια, σε περίπου 300.000 το χρόνο.
 • Ο Αρκτικός ωκεανός δεν θα έχει καθόλου παγόβουνα μέχρι το καλοκαίρι του 2050
 • Πάνω από 1.000.000 είδη θα εξαφανιστούν παγκοσμίως μέχρι το 2050
 • Δισεκατομμύρια ανθρώπων δεν θα έχουν νερό να πιουν.
 • Η ελονοσία εξαπλώθηκε σε ψηλότερα υψόμετρα σε μέρη όπως οι Κολομβιανές Άνδεις, 2.100 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.
 • Περισσότερα από 279 ήδη φυτών και ζώων έχοντας ήδη επηρεαστεί από το φαινόμενο του θερμοκηπίου κινούνται πιο κοντά στους πόλους.
 • Ο αριθμός των καταστρεπτικών τυφώνων 4 και 5 έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια
 • Το στρώμα πάγου στη Γροιλανδία λιώνει. Ο ρυθμός έχει ήδη διπλασιαστεί τα τελευταία δέκα χρόνια

Σε συνεργασία με:

Οι «ωρολογιακές βόμβες» για τα δάση

Οι «ωρολογιακές βόμβες» για τα δάση

Άμεσα αναδασωτέες οι περιοχές που επλήγησαν από την πυρκαγιά του Σαββάτου

Χωματερές, συμφέροντα και επιπολαιότητα οι αιτίες που κάθε χρόνο καίγονται δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων.

Χαρακτηριστικό δε είναι ότι το 20% των δασικών περιοχών που κάηκαν το Σάββατο δεν έχουν ακόμη αποτυπωθεί σε δασικούς χάρτες, και το 60% των περιοχών που κάηκαν είναι μη δασικές εκτάσεις σύμφωνα με τον ειδικό γραμματέα δασών Γιώργο Αμοργιανιώτη. Σύμφωνα με τον κ. Αμοργιανιώτη κάηκαν 8.000 στρέμματα.

Εξάλλου, οι πυρκαγιές του Σαββάτου στην Ανατολική Αττική σε Βαρνάβα και Μικροχώρι, οφείλονται, σύμφωνα με αυτοψία του εισαγγελέα, σε πλημμελή συντήρηση των πυλώνων της ΔΕΗ.

Ορίστηκε πραγματογνώμονας και αναμένεται να οριστεί από τη ΔΕΗ τεχνικός σύμβουλος.

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος για υποθέσεις περιβάλλοντος εισαγγελέας Πρωτοδικών, Δημήτρης Γκύζης, διέταξε τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης προκειμένου να διευκρινιστεί αν οι πυρκαγιές του Σαββάτου στη βορειανατολική Αττική οφείλονται σε πλημμελή συντήρηση πυλώνων της ΔΕΗ.Υπάρχουν στοιχεία που συντείνουν ότι η πυρκαγιά προκλήθηκε απο σπινθήρα.

Πάντως στελέχη της ΔΕΗ επισημαίνουν ότι η εταιρία “εκτελεί όλους τους προβλεπόμενους συστηματικούς ελέγχους, κλαδέματα και αποψιλώσεις που προβλέπονται στο πλαίσιο της πρόληψης πυρκαγιών”.

Η Πυροσβεστική ήταν αποτελεσματική

Ο Διοικητής της ΔΠΥ Ανατολικής Αττικής Αρχιπύραρχος Αναστάσιος Βλάχος δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ότι η πυροσβεστική έφερε αποτελέσματα στις πυρκαγιές του Σαββάτου.

«Όταν έχουμε παράλληλες φωτιές σε όλη την Αττική πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η πυροσβεστική υπηρεσία έχει κάποιο σχέδιο με συγκεκριμένο ορίζοντα. Αν ξεπεράσουμε τον ορίζοντα δεν μπορεί να δοθεί λύση».

Απαντώντας σε casino δηλώσεις εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης ο κ. Βλάχος ανέφερε ότι «ορισμένοι άνθρωποι για συγκεκριμένους λόγους μπορούν να λένε οτιδήποτε θέλουν.»

«Προσπαθούμε για το καλύτερο, αλλά τα μέσα και οι δυνατότητες είναι συγκεκριμένες. Πάντα έχουμε ελλείψεις» σημείωσε.

Εν τω μεταξύ στον εισαγγελέα οδηγήθηκαν και κατηγορούνται για εμπρησμό από αμέλεια δύο άτομα που παραδέχθηκαν ότι πέταξαν αναμμένο τσιγάρο, από το οποίο προκλήθηκε η φωτιά στο Άνω Σούλι Μαραθώνα.

Άμεσα αναδασωτέες κηρύσσει το υπουργείο Περιβάλλοντος τις περιοχές που επλήγησαν από την πυρκαγιά του Σαββάτου στη βορειοανατολική Αττική.

Απαλλάσσεται η ΔΕΗ για τις πυρκαγιές σε Πάρνηθα και Ταΰγετο

Στο μεταξύ, απαλλακτικά είναι για τη ΔΕΗ πορίσματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας για πυρκαγιές σε δασικές εκτάσεις σε Πάρνηθα, Στεφάνη και Ταΰγετο.

Σύμφωνα με το πόρισμα της διεύθυνσης αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού για την πυρκαγιά της Πάρνηθας, τον Ιούνιο του 2007 αλλά και το πόρισμα του Οκτωβρίου του 2008, η φωτιά ήταν αποτέλεσμα εμπρησμού καθώς κοντά στην εστία της πυρκαγιάς στο χωριό Στεφάνη εντοπίστηκαν μπουκάλια με βενζίνη.

Επισης απαλλακτικό για τη ΔΕΗ είναι το πόρισμα της εισαγγελικής έρευνας για την μεγάλη πυρκαγιά στον Ταΰγετο το καλοκαίρι του 2007.

Χωματερές μέσα στα δάση

Εντωμεταξύ δεκάδες παράνομες χωματερές συνεχίζουν να λειτουργούν σε δασικές εκτάσεις όπως στους δήμους Αμαλιάδας και Λεχαινών, στην Ηλεία καθώς και στους νομους Μεσσηνίας και Λακωνίας.

Η Ελλάδα κινδυνεύει με βαρύ πρόστιμο από την Κομισιόν για τη λειτουργία των παράνομων χωματερών, ενώ την περασμένη Παρασκευή έληξε η διορία των υπουργείων Περιβάλλοντος και Εσωτερικών για να μπορέσουν οι περιφέρειες να καταθέσουν σχέδια για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Για αποφάσεις μαϊμού των δημοτικών συμβουλίων στην Πελοπόννησο το 2008 με στόχο να γλιτώσουν το πρόστιμο από την Κομισιόν έκανε λόγο στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος.

Εξάλλου, πολύ υψηλός είναι και τη Δευτέρα ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών σε Αθήνα ανατολική και δυτική Αττική Πειραιά και Εύβοια.

Πηγή: ΣΚΑΪ