Μαυρομιχάλη 9
Τ.Κ 10679
Αθήνα
Τηλ: +30.697.428.6950
Email: info@greenjustice.org.gr
Βρίσκεται: Green Justice » Περιβάλλον » Με αφανισμό απειλείται ο βασιλιάς της ζούγκλας

Επιλέξτε θέμα:

Εύρεση θέματος:

Εγγραφή στο newsletter:

Ξέρεις ότι:

 • Η μέση θερμοκρασία του πλανήτη θα αυξηθεί μέχρι το 2100 ως και 6,4 βαθμούς Κελσίου, με πιθανότερη μια άνοδο ως 4 βαθμούς ανάλογα με τα μέτρα που θα ληφθούν. Το φαινόμενο είναι αναπόφευκτο και θα διαρκέσει ως και μία χιλιετία.
 • Τα κύματα καύσωνα θα είναι πιο συχνά και πιο έντονα
 • Η στάθμη των ωκεανών παγκοσμίως θα ανέβει πάνω από 6 μέτρα τα επόμενα 40 χρόνια σε περίπτωση που λιώσει το στρώμα πάγου στην Γροιλανδία και στην Ανταρκτική σαρώνοντας ακτογραμμές σε όλο τον κόσμο.
 • Ξηρασίες και καταστρεπτικές φωτιές θα συμβαίνουν πιο συχνά.
 • Η δραστηριότητα των τροπικών κυκλώνων και τυφώνων θα ενταθεί.
 • Οι θάνατοι από την αύξηση της θερμοκρασίας θα διπλασιαστούν τα επόμενα 25 χρόνια, σε περίπου 300.000 το χρόνο.
 • Ο Αρκτικός ωκεανός δεν θα έχει καθόλου παγόβουνα μέχρι το καλοκαίρι του 2050
 • Πάνω από 1.000.000 είδη θα εξαφανιστούν παγκοσμίως μέχρι το 2050
 • Δισεκατομμύρια ανθρώπων δεν θα έχουν νερό να πιουν.
 • Η ελονοσία εξαπλώθηκε σε ψηλότερα υψόμετρα σε μέρη όπως οι Κολομβιανές Άνδεις, 2.100 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.
 • Περισσότερα από 279 ήδη φυτών και ζώων έχοντας ήδη επηρεαστεί από το φαινόμενο του θερμοκηπίου κινούνται πιο κοντά στους πόλους.
 • Ο αριθμός των καταστρεπτικών τυφώνων 4 και 5 έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια
 • Το στρώμα πάγου στη Γροιλανδία λιώνει. Ο ρυθμός έχει ήδη διπλασιαστεί τα τελευταία δέκα χρόνια

Σε συνεργασία με:

Με αφανισμό απειλείται ο βασιλιάς της ζούγκλας

Με αφανισμό απειλείται ο βασιλιάς της ζούγκλας

Υπό αφανισμό απειλείται ο βασιλιά της ζούγκλας και άλλα μεγάλα θηλαστικά. Σύμφωνα με τις έρευνες ειδικών επιστημόνων, τα εθνικά πάρκα της Αφρικής, τα τελευταία 40 χρόνια, έχουν χάσει πάνω από το μισό πληθυσμό των μεγάλων θηλαστικών τους, όπως λιοντάρια και βουβάλια.
Σύμφωνα με έκθεση του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών, αυτό οφείλεται στο ανεξέλεγκτο κυνήγι και στην επέκταση των αγροτικών καλλιεργειών.
Η μελέτη που έγινε από ειδικούς επιστήμονες σε όλη την Αφρική κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι πληθυσμοί των μεγάλων θηλαστικών μέσα στα εθνικά πάρκα έχει μειωθεί κατά 59%, μεταξύ του 1970 και του 2005.
“Αυτά τα αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι οι αφρικανικές προστατευόμενες περιοχές έχουν γενικά αποτύχει ως προς τη μείωση των απειλών για τους πληθυσμούς των μεγάλων θηλαστικών, που προέρχονται από τον άνθρωπο”, αναφέρει η έκθεση που δημοσιεύεται στο περιοδικό Biological Conservation.
Οι ελέφαντες και οι ρικόνεροι δεν περιλαμβάνονται στη μελέτη, διότι υπάρχουν διαφορετικοί περιοριστικοί όροι για το εμπόριό τους, σε σχέση με τα άλλα ζώα.
“Πιθανώς δεν θα έπρεπε να εκπλήσσει. Στην Αφρική έχει αυξηθεί σημαντικά ο πληθυσμός αυτή την περίοδο. Υπάρχει απίστευτη πίεση από το κυνήγι για την εξασφάλιση τροφής”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της UNEP, Νικ Νάταλ, προσπαθώντας να εξηγήσει τη μείωση του αριθμού των θηλαστικών.
Άλλος ένας σημαντικός παράγοντας είναι η επέκταση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων, που συνδέεται επίσης με την ανάγκη του ανθρώπου για την εξασφάλιση τροφής.
Ωστόσο οι Αφρικανοί ηγέτες αντιλαμβανόμενοι τη μεγάλη οικονομική αξία που έχουν τα μεγάλα θηλαστικά στα εθνικά πάρκα, καθώς αποτελούν πόλο έλξης για τουρίστες, προσπαθούν να προστατεύσουν τους πληθυσμούς των ζώων. Κάτι που όμως αποδεικνύεται δύσκολος στόχος, δεδομένου ότι τα πάρκα εκτείνονται σε πολύ μεγάλες εκτάσεις και είναι δύσκολο η επίβλεψή τους.

http://www.cosmo.gr/Environment/280970.html